Kezdőlap / Portfolio / Az Advanced Engineering 2013 UK Autói

Az Advanced Engineering 2013 UK Autói

Az Advanced Engineering 2013 UK Autói

Miről is szól manapság az autóipari fejlesztések döntő többsége? Azon túl, hogy hogyan lehet a telekommunikációt minél inkább az autók részévé tenni, a középpontban a zöldebb autózás áll. Persze, akadnak üdítő kivételek. Ezt tapasztaltuk a legmodernebb autóipari fejlesztéseket bemutató Advanced Engineering UK kiállításon 2013 év végén Birminghamben.

A zöldebb autózás problémájára számos megoldás létezik már most is. Kezdve a Tesla Model S fantasztikus képességeivel és iPad-szerű műszerfalával azoknak, akiknek az autózás csak a helyváltoztatás lehető legzavarmentesebb végrehajtásáról szól, de elővehetnénk a kis lökettérfogatú turbós motorokat is. Itt némileg árnyalja a zöldesítést az, hogy ezek a motorok a valóságban kb. a dupláját fogyasztják a katalógus adatokban szereplő litereknek.

Az Advanced Engineering 2013 nem egy autószalon volt, hanem itt azon cégek képviselőivel lehetett találkozni, amelyek beszállítóként a műszaki fejlesztéseket végzik (többek között nagyon komoly CFD szimulációs kapacitással és ami a nagyságrendet igazán szemlélteti az, hogy a nagy fejlesztő irodáknak a CFD mellett saját szélcsatornájuk van), az alapokat biztosítják például egy üzemanyagcellás, alumínium vázas csodabogárhoz, a tisztán elektromos hajtású sebesség rekorder versenykocsihoz, vagy egy huligánkodásra tervezett kompresszoros v8-as Jaguar F-Type-hoz.

Microcab H2EV
Már rögtön a bejáratnál egy Microcab H2EV látványa fogadott, amely a kocsival azonos nevű angol cég terméke. A cég 2001-ben kezdett üzemanyagcellás jármű fejlesztésébe, a négy üléses, forgalomképes H2EV-t 2011-ben mutatták be. Az alumínium vázat a Lotus sportkocsigyár készíti, a tető váza és a külső burkolat üvegszálas kompozit. A 3kW-os üzemanyagcellán kívül egy 4.3 kW-os akkucsomag is van a kocsiban, 2db 13kW-os motor hajtja az első kerekeket. Legnagyobb sebessége 88 km/h, a hatótáv pedig kb. 250 km.

Igen, igen, tudom. Az üzemanyagcellás autó nem újdonság. A Hondának is, Toyotának is, Hyundainak is van. Viszont a Microcab a Coventry Egyetem spin-out cégeként kezdte, nem hatalmas, tőkeerős autógyárként és minden, ami a kocsiban van brit fejlesztés és gyártás. Az üzemanyagcella is, amelyet a fejlesztőjétől (Arcola Energy, London) meg lehet venni, még ára is van a honlapjukon.

28_fc2-2
28_fc3-2

 

Drayson Racing: Lola Drayson B12/69 EV
Tisztán elektromos hajtású autóval gumit elfüstölni egészen szürreális érzés lehet. Meg aztán az a 333.271 km/h, amely jelenleg az 1 tonna alatti kategória világcsúcsa sem lehet piskóta. A standon álló zöld csodával a Drayson Racing azt bizonyítja, hogy egy tisztán elektromos hajtású kocsival is mindazt meg lehet valósítani, amit egy hagyományos hajtású járművel. Ehhez pedig a versenypályát teszt laborként használják.

A versenyautót egy bioetanol üzemanyagú Le Mans Prototype-ból építették úgy, hogy az 5.5 literes motort kidobták és a saját tervezésű, tisztán elektromos hajtást építették bele.

A Drayson Racing egyébként újabb kihívást talált magának és indul a 2014-ben kezdődő Formula E versenyben.

28_drayson4-2
28_drayson1-2

 

Williams F1
Ha már szóba hoztam a Formula E-t, a kiállításon is volt alkalom arra, hogy ismét és folyamatosan rácsodálkozhassunk egy Formula 1-es autó fantasztikusan bonyolult és elegáns aerodinamikai megoldásaira. Szerintem aerodinamikai szempontból összetettebb és szebben, tudatosabban kidolgozott célszerszámot, mint egy ilyen F1 gép, nem találni más versenypályákon.

Az első légterelő, a több terelőlapból felépített csatorna rendszer a hűtőkre vezető légbeömlők alatt, a hátsó légterelő és diffúzor rendszere mind együtt dolgoznak és egy célt szolgálnak: a futamgyőzelmet.

28_wf1_1-2
28_wf1_3-2

 

BAC Mono
Ezt a science fiction-be illő, lapos, széles, és morcosan néző járművet a kiállítás főbb útvonalaitól kicsit odébb, elég rosszul megvilágított részen helyezték el, szerintem méltánytalanul. A BAC Mono ugyanis egy versenyautó, rendszámmal. A forgalomképességet mi sem bizonyítja jobban, mint az útadó befizetését igazoló tárcsa, csakhogy azt nem lehetett a szélvédő mögé tenni, ahol a rendes helye van, mert nincs szélvédő. Hova rakták? A hátsó rendszámtábla mögé, a kipufogót és a hátsó légterelőt tartó konzolra.

Ennek a kocsinak 2.3 literes, soros négyhengeres 280 lóerős (bhp) Cosworth motorja van és 540 kg-os tömege. Osztunk-szorzunk és kijön egy 520-as szám a tonna/lóerő arányra. Az pedig csak 3-mal kevesebb, mint a Bugatti Veyroné! Egy utcai autóban, ami nem 1 millió euró, csak 100000,- angol font. Mi lehet annál szórakoztatóbb, mint amikor 2.8 másodperc alatt éri el egy autó a 100 km/h-t?

Van egy olyan érzésem, hogy ha esetleg valaki venné a bátorságot és egy ilyet megpróbálna Magyarországon levizsgáztatni, a hatóságok – uniós előírások, már meglévő brit rendszám ide vagy oda – ezt megtagadnák, a tulajt megkínoznák, felnégyelnék, majd darabjait az ország négy sarkában lévő vizsgaállomások bejárata fölé tűznék elrettentésül.

28_bacmono2

Bloodhound SSC
Ezek után vajon kell-e csodálkoznunk azon, hogy 1983 óta britek tartják az abszolút sebességi világrekordot és persze nem nyugszanak? A következő menetben az 1600 km/h határ átlépése a cél a Bloodhound SSC nevű sugár- és rakéta hajtású járművel.

Ennek csak egy életnagyságú modelljét hozták el a kiállításra, de a méreteit tekintve ez is elég meggyőző volt. A modell mellett ott volt az a Rolls-Royce sugárhajtómű, amelynek feladata, hogy ezt a monstrumot 480 km/h-ra gyorsítsa, ott lép működésbe a hibrid üzemanyagú rakéta. A rakéta folyékony üzemanyagát egyébként egy V8-as Cosworth motor által hajtott szivattyú áramoltatja és a V8-nak nincs is más dolga, mint tekerni a szivattyút.

28_bloodhound7-2
28_bloodhound2-2

 

Austin Healey 3000 és Morgan 3
E két kocsi egyaránt oldtimernek látszik, de csak az egyik az. A fantasztikus állapotú piros Austin Healey 3000 igazi klasszikus brit sportkocsi 3 literes sorhatos motorjával, diófa berakásos műszerfalával. A kocsi előtt hosszan sorakoztak a serlegei és persze a tulajdonos úr szívesen beszélgetett az érdeklődőkkel.

28_austin1-2
28_morgan1-2

A háromkerekű Morgan pedig vadiúj, és az 1910-ben megkezdett hagyományokat folytatja modern alkatrészekkel és gyártástechnológiával. Érdekesnek érdekes, de személy szerint én inkább az Austint kérném. De leginkább a Mono-t.

Dr. Dúl Róbert

Top