Kezdőlap / Portfolio / PAZFLOR Projekt: Sürgős és Titkos

PAZFLOR Projekt: Sürgős és Titkos

PAZFLOR Projekt: Sürgős és Titkos

2008. július közepe. A Nap ezer wattot küld a táj minden négyzetméterére. Iszonyat a hőség. A számítógépek is ontják magukból a meleget, a légkondi alig birkózik meg a terheléssel. Némi enyhülés csak sötétedés után érkezik, amikor feltámad a könnyű esti szél, amely oly jellemző a dombok között fekvő kisvárosunk klímájára. 22:42-kor kaptam az első „Top urgent és Top Secret”, azaz nagyon sürgős és nagyon titkos szövegű email-t.

Kicsivel több, mint két éve történt, hogy megbízást kaptunk két tengervíz kiemelő csővezeték nyomásesésének meghatározására. A csövek, de inkább a flexibilis tömlő megnevezés sokkal pontosabb, szóval ezek a tömlők egyenként 100 méter hosszúságúak voltak, mindkét végükön acél szerelvényekkel. Hova kellenek 100 méteres, nagy átmérőjű tömlők, ahol a nyomásesés, azaz a veszteség meghatározása kiemelten fontos?

Persze, hogy az olajkitermeléshez! Ezeket a csöveket a PAZFLOR nevű úszó olajfeldolgozó, olajfinomító üzemhez, szakszóval FPSO-hoz (Floating Production, Storage and Offloading unit, azaz úszó feldolgozó, tároló és átrakodó egység) csatlakoztatják, a tengerbe engedik és a technológiához szükséges hűtővizet szivattyúzzák rajtuk keresztül. A PAZFLOR egyike a valaha épült legnagyobb ilyen feldolgozó üzemeknek, a közel 120 000 tonnás egység naponta 220 000 hordó olajat képes feldolgozni és 1.9 millió hordónyit tárol is.

A PAZFLOR úszó olajfeldolgozó, Forrás: www.oilonline.com
A PAZFLOR úszó olajfeldolgozó, Forrás: www.oilonline.com

A tömlő tengerbe merülő végén egy szűrő egység található, amelynek célja az, hogy a kisebb-nagyobb pöröly- és egyéb cápák, vagy más, arra úszkáló élőlények a saját érdekükben ne kerüljenek a hűtővíz rendszerbe. A tömlő másik vége a hajótesthez csatlakozik egy acél diffúzor egységen keresztül.

Díffúzor egység áramlási modellje
Díffúzor egység áramlási modellje
Szűrő egység áramlási szimulációs modellje
Szűrő egység áramlási szimulációs modellje

Tehát nyomásesés számítás volt a feladat, amit izgalmasra fűszerezett a tény, hogy az első eredmények 1 napon belül kellettek (a jegyzőkönyv ráért a második napon is). A legjobb helyre jöttek, gondoltam. El is készültünk vele időre.

Viszont akadt egy kis probléma: a nagyobbik, DN550-es belső átmérőjű tömlőnél nem stimmeltünk a nyomásesés maximális értékére vonatkozó kritériummal, a CFD szimuláció 32%-kal nagyobb nyomásesést mutatott. Ellenőrző szimulációk, háló érzékenységi vizsgálatok következtek, és mind azt mutatták, hogy a nyomásesés kritérium ezzel a csőátmérővel nem teljesíthető. Ezt írtuk a jegyzőkönyvbe. A második nap végén vagyunk.

A szűrő egység nyomáseloszlása
A szűrő egység nyomáseloszlása

Harmadnap reggel megjött a következő top urgent + top secret email. Szerintem kitalálják mi volt benne. Mekkora legyen a csőátmérő, amivel teljesíthető a nyomásesés kritérium adott térfogatáram esetén? Kiszámoltuk, 660 mm.

Negyedik napon újabb email és telefon, amelyek új megvilágításba helyezték a tényeket. A mi megrendelőnk konkurenciája megoldja DN610-ből, oldjuk meg mi is. Rendben, mondom, hol lehet változtatni a standard rendszeren úgy, hogy a hasznos átáramlási keresztmetszetet növelhessük a 100 méteres tömlő szakaszon? Jött a válasz, hogy vizsgáljuk meg a tömlő egységek közötti különleges karima geometriájának módosítását, hogy a belső átmérőt ne csökkentse annyira. Rendben. Megnéztük, segített. Módosítottunk a szűrőn is. Így lehetett szó a DN610-ről. Valahol a negyedik nap éjszakája és az ötödik nap hajnala között jártunk, már nem is számoltam, hogy hány variációt vizsgáltunk, hány szimulációt készítettünk.

Néhány óra alvás után újabb email jött. A konkurens szállító értékesítője megesküdött az anyósa életére, hogy ők megcsinálják DN550-ből is. Az képtelenség.

Leírtam egy jegyzőkönyv kiegészítésben, hogy mit számoltunk az eredeti DN550-es átmérőre, részletesen kifejtettem, hogy a tengervíz vezeték melyik alkatrésze milyen nagyságrenddel vesz részt a nyomásveszteség kialakításában. Azt is leírtam, hogy a DN550-es vezetékkel nem lehetséges a nyomásesés kritérium teljesítése. Tudják mi történt?

A megrendelőnk megrendelője elfogadta az érvelést, és mivel a konkurens szállító nem tudott bizonyítékokkal, számítási eredményekkel alátámasztott dokumentációt adni, az ötödik napon a megrendelőnk megnyerte az üzletet. Én meg végre elmehettem aludni.

Nem minden feladatunk sűrű ennyire, de ebből az összefoglalóból láthatják, hogy a gyorsaság (egy éjszaka alatt háló építés és szimuláció futtatás azért, hogy reggel a megrendelőnk ügynöke mehessen tárgyalni) kulcs szerepet játszik a feladataink végrehajtása során és ezek a mi partnereinknek milliókat érnek (euróban).

Dr. Dúl Róbert

Top