Kezdőlap / Portfolio / Adatközpont CFD Szimuláció

Adatközpont CFD Szimuláció

Adatközpont CFD Szimuláció

Az adatközpontok életünk számos területét kiszolgálják. Nélkülük nincs közösségi média vagy online megbeszélés. Még az építőiparra is hatással vannak, mivel olyan régi épületekbe kerülnek új adatközpontok, ahol korábban gyártó üzemek vagy nyomdák működtek. Csakhogy szervereket és klímaberendezéseket zsúfolni nem kifejezetten erre a célra tervezett épületbe jelent némi kockázatot. Ezt csökkenti az adatközpont CFD szimuláció úgy, hogy felfedi a légkezelő rendszer határait. Képes előre jelezni a túlmelegedő szerverek pozícióját és megmutatni azokat a klímaberendezéseket, amelyek energiaigénye nagyobb a gépteremben lévő többi egységnél.

Adatközpont komponensek: szerverek és klímák

Egy adatközpont szimuláció modellje még akkor is igen jelentős méretű, ha nem modellezünk minden szervert a 42 vagy 47 egység magas rack-ben. Volt olyan projektünk, ahol csak 60 rack-et vizsgáltunk, de volt olyan is, ahol 200-at. Az utóbbi megduplázta a korábbi 74 milliós elemszámú rekord szimulációs háló méretet.

Adatközpont CFD szimuláció rack modellje
Adatközpont CFD szimuláció rack modellje
Ha csak az egyes modell komponenseket nézzük, nem mondanánk meg, hogy ebből ekkora feladat lehet. A rack soroknak, mint például a bal oldalon lévőnek, amely 7 rack-ből áll, van egy váza (fekete és lila színnel) és van benne hét kék színű térfogat.

A kék térfogatok jelenítik meg az egymás fölé betárazott szervereket. A rack által generált hőterhelést és az áramoltatott levegő mennyiségét a szimulációban ezekre a kék térfogatokra adjuk meg. Még sohasem kérték, hogy az egy rack-ben lévő 47 szervert egyenként modellezzük. Nincs is rá szükség, mivel a tervezés ezen fázisában nem ismert a szerverek típusa.

A szerverterem hűtéséről speciális klímaberendezések gondoskodnak. Az angol nevük alapján (Computer Room Air Handling) CRAH-nak is hívják ezeket. A szimulációs modelljük ezeknek is lehet egészen egyszerű úgy is, hogy minden lényeges funkcióval rendelkeznek, mint a valóságban.

Klímaberendezés modell az adatközpont CFD szimuláció számára
Klímaberendezés modell az adatközpont CFD szimuláció számára
Számos CRAH típus létezik, de a CFD szimuláció szempontjából mindenek vannak azonos feladataik, amit a modellnek is tudnia kell.

A legfelül lévő szürke blokk a szűrő, amely a klímába felül beáramló levegő útját egyengeti. A középen lévő zöld térfogat a hűtő, amire az adott CRAH hűtési teljesítményét írjuk elő. Egy szerverteremben számos hűtő lehet és mindegyik eltérő teljesítményen üzemelhet.

Az utolsó alkatrész a hűtőben a ventilátor. Szintén számos elrendezés lehet, van olyan CRAH, amiben 3 van, van olyan, amiben 2 vagy csak 1. Ezek radiális ventilátorok, és mi csak a külső kontúrt modellezzük. Nem foglalkozunk az egyébként hátrahajló lapátozással, most csak a szállított térfogatáram érdekes.

Adatközpont belső elrendezés

Most, hogy már vannak szerverek, amik előállítják, és vannak klímaberendezések, amik elvezetik a hőt a szerverterem légteréből, a kérdés az, hogyan rendezzük el ezeket az épületben.

Meleg- hideg folyosó elrendezés az adatközpont CFD szimuláció során
Meleg- hideg folyosó elrendezés
A szellőztető rendszert, amelyet az ügyfeleink az adatközpont CFD szimuláció során vizsgáltatni akarnak, “meleg – hideg folyosó” kialakításnak hívják. A bal oldali ábrán látszik, hogy miért. A hideg (kék színű) oldalon van a szerverek eleje, a meleg (piros színű) oldal felé pedig a szerverek hátlapja néz. Ezeket pedig a rack váz segítségével elszigetelik egymástól Elméletben a meleg és hideg oldalak levegő áramlása nem keveredhet, de a gyakorlatban vannak szivárgások, ezekről később. Az ilyen típusú elrendezés sokkal hatékonyabb a régebbi koncepcióknál, ahol fizikailag még nem választották szét a hideg és a meleg oldalt.

Ha jobban megnézzük a fenti példát, azt látjuk, hogy itt bizony a meleg és a hideg oldalon is van két-két klímaberendezés. Akkor mégis hogy választják el a két oldalt és miért kell CRAH minden folyosóra?

A levegő keringtetése a szerverteremben
A levegő keringtetése a szerverteremben

Először is, azért van két CRAH a hideg oldalon a fenti példában, mert nincs elég hely nekik a meleg folyosón. Amikor a tervező kitalálja a hűtési koncepciót és az alaprajzot, a klímaberendezéssel kapcsolatban biztonsági tartalékkal számol. Ha egy CRAH valamiért beadja kulcsot, a többi még működő egységnek kell átvennie a hiányzó hűtési teljesítményt. A rendszerben elegendő extra hűtésnek kell lennie ahhoz, hogy ilyen vészhelyzet esetén is biztosítható legyen a szerverek megfelelő hőmérséklete.

A hideg oldalon lévő két klíma levegő belépő csatornája magasabb, így elér a szerverteremben kialakított álmennyezetig. Az álmennyezet feletti légtér szintén a szellőztetési koncepció aktív része. Ezt a légteret légrácsok (a fenti ábrán a felül lévő zöld téglalapok) kötik össze a meleg folyosóval. Minden rack sor meleg oldala felett vannak ilyen szellőzőrácsok.

A meleg levegő két irányból jut a klímaberendezésekbe

A meleg levegő bizonyos része az álmennyezet feletti térbe jut, ahonnan a hideg oldalon lévő két CRAH-ba áramlik. A másik része a meleg folyosón marad és az itt lévő másik két klíma gondoskodik a lehűtéséről.

Mind a négy klíma a 600mm magasan lévő álpadló alatti térbe küldi a lehűtött levegőt. Az álpadlót több száz vékony oszlop tartja, amit mi sohasem modellezünk a CFD szimuláció során. A szerverek hideg oldala előtt a padlóban szintén rácsok találhatók, ezeken keresztül jut a hűtőlevegő a hideg folyosóba. Ezek a rácsok máshogy néznek ki, mint amik az álmennyezetben vannak. Ezeknek az a dolga, hogy a levegő áramlását függőleges irányba tereljék, és ezt viszonylag nagy sebességgel (1.3 – 1.7m/s) teszik. Ennek a nagy sebességnek az a célja, hogy a 2m magasan lévő szerverek is elég hideg levegőhöz jussanak.

A levegő ezután átáramlik a szervereken, felmelegszik és a kör kezdődik újra. Csakhogy az álpadló alatti tér nem ám olyan szép tiszta, mint amit a fenti vázlat bemutat.

Tálcák, kosarak, gerendák a levegő áramlás útjában

Néhány adatközpont CFD szimuláció megáll a rack-ek, a klímák és az épület modellezésénél. A valóság azonban ennél jóval bonyolultabb, inkább az alábbi ábrára hasonlít, mint a fenti levegő keringtetéses vázlatra:

Kábel tálcák és kosarak az álpadló alatt, tartó gerendák az álmennyezet felett
Kábel tálcák és kosarak az álpadló alatt, tartó gerendák az álmennyezet felett

Az álpadló alatti térben lévő narancs színnel jelöltük az elektromos kábelek vezetésére szolgáló tálcákat, amelyek a szünetmentes áramforrásokat kötik össze a klímákkal. Ezeket a beton padlóra fektetik, általában 50mm magasak és és ha sok van belőlük, akkor rétegenként fektetik őket egymásra.

A lila színű a szintén az álpadló alatt lévő kosár rendszer, amely a földelés és a tűzvédelmi rendszer kábeleit vezeti. Ez a kosár lehet akár a földre fektetve, de némi hézaggal függeszthetik az álpadló alá is. Bárhogy is sikerül elrendezni, a kábeleket vezető rendszer értékes helyet foglal el az álpadló alatti térből és a levegő rendezett áramlásának igencsak útjában van.

A meleg és hideg folyosók területe sem mentes az akadályoktól. Bár ezek többnyire kevésbé akadályozzák a hűtőlevegő mozgását. A sárga színű tálcák rendezik a hálózati kábeleket, amelyeket a szerverek és a hálózati elosztók között húznak ki. A világoskék alkatrészek neve DataBar, ez viszi az elektromos áramot a szerverekhez. Minden szerver hideg oldala felett van egy-egy databar. Ha esetleg a régi épület alacsony belmagassága miatt nem lenne elég hely a rack felett, a hálózati kábel tálcák és a szerverek betápja is a padlóba kerül.

Visszatekintve az eddigi projektjeinkre, még egy dolog nyilvánvalóan közös volt bennük. Mégpedig az, hogy az álmennyezet feletti térben mindig voltak tartó gerendák, amelyek még tovább nehezítették az áramló levegő dolgát.

Amikor egy adatközpont CFD szimuláció elkészítése a feladatunk, a modellben a tálcák, kosarak és gerendák mindig ott vannak. A tapasztalatunk ugyanis azt mutatja, hogy ezek a részletek különböztetik meg a valós körülményeket tartalmazó szimulációt a demonstrációs célból készült gyakorlatoktól.

Szivárog vagy nem szivárog

Néhányan azon a véleményen vannak, hogy legyen bármilyen részletes is a szerverterem geometriája, a szimuláció csak szemfényvesztés a meleg és a hideg folyosók közötti szivárgások figyelembe vétele nélkül.

Az én véleményem az, hogy a szimuláció lehet pontos és adhat hasznos válaszokat szivárgás nélkül is. De ha az ügyfél azt kéri, nálunk megvan a módszer a szivárgások modellezésére. Ha az ügyfél tudja, mit akar és azt pontosan meg is adja a feladat kiírásakor, rajtunk nem múlik. De hol vannak egy olyan rendszerben szivárgások, amely arra a koncepcióra épül, hogy a meleg és hideg oldalt minél jobban elválasszuk egymástól?

Nos, a meleg és hideg folyosókat elválasztó falakon vannak ajtók, amelyek az ajtó két oldalán és alul is szivárognak. A rack-ek feletti elválasztó falak sem zárnak tökéletesen, a felületük 5%-a a szivárgás szokásos nagysága. A rack-ekhez vezető kábel átvezetés is szivárog. Az átvezetés általában 200x200mm-es, ennek a 20%-át szokták figyelembe venni az álpadló alatti hideg tér és a meleg folyosót összekötő rövidzár méreteként.

Adatközpont CFD szimuláció hőtan, szivárgás nélkül

Ennek a szimulációnak a nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. A célja pontosan megfogalmazható: mutassa meg, hogy a meleg folyosón hol vannak a legmelegebb területek. Továbbá mutassa meg, hogy melyik CRAH kap melegebb levegőt a többinél, aminek következtében több energiát használ a hideg oldali hőmérsékletű levegő előállításához.

Ehhez a típusú szimulációhoz a következők kellenek:

  • rack hőteljesítménye [kW-ban]
  • hideg folyosó cél hőmérséklete,
  • meleg folyosó cél hőmérséklete. A meleg és hideg oldal közötti hőmérséklet különbséget dT-nek (delta T-nek) hívjuk, ami az adatközpont hűtőrendszerének kritikus fontosságú paramétere.

Az ezek alapján egy megfelelően részletes modellen elkészített szimuláció a valósághoz igen jól közelítő módon írja le a szerverterem hőtani viszonyait. Ez a szimuláció a meleg és a hideg oldal közötti hőtani egyensúlyon alapul. Feltételezi, hogy a rendszerben lévő összes hűtési teljesítmény azonos a rendszerben lévő összes generált hőmennyiséggel. Ez a szimuláció arra is alapoz, hogy a rack-ek által mozgatott levegő összes mennyisége (tömegárama) azonos a klímaberendezések által mozgatott levegő összes mennyiségével.

Hogyan borítja fel a hőtani egyensúlyt a szivárgás

Ez a megközelítés a fenti hőtani megfontolásokon túl a szivárgások nagyságának és helyének megadását is igényli. Ezek azok, amikről a “szivárog, nem szivárog” részben írtam. Ezeken túl figyelembe kell venni az EnergyStar térfogatáram arány görbéjét is.

Az EnergyStar görbe a rack-en áthaladó kW-onkénti levegő térfogatáramot adja meg a hideg oldali hőmérséklet függvényében. Ez a térfogatáram azonban kevesebb, mint amit a cél dT igényelne, legalábbis ha az általában szokásos 25°C hideg oldali cél hőmérsékletet vesszük alapul. Ez azt jelenti, hogy a rack-en felmelegedő levegő dT-je nagyobb, mint a klímákon lehűlő levegő dT-je.

Egy példa. Tegyük fel, hogy a hideg és meleg folyosó cél hőmérsékletei közötti különbség dT=11.5°C. Ebből rögtön ki is számolhatnánk a klímák hűtési teljesítményét. Csakhogy az EnergyStar alapján egy 8kW-os rack-re 25°C hideg oldali hőmérséklet esetén dTr=14.23°C rack-en létrejövő hőmérséklet növekedés jön ki. Magyarul: a rack-ek több hőt nyomnak a rendszerbe, mint amennyit a klímák elvisznek. Viszont a hideg és a meleg területek közötti szivárgás, amely elkerüli a rack-ek által keltett hőmérséklet növelést ki is egyensúlyozza a szerverterem hőtani folyamatait.

Az adatközpont CFD szimuláció eredményei

Az ügyfelek általában nagyon pontosan tudják, mit akarnak látni eredményként. Az első, hogy vannak-e túl meleg zónák a meleg folyosón:

A rack-ek alsó részénél lévő zöld foltok a legmelegebb foltokat jelzik. Annak oka, hogy miért az alsó rack esélyes a melegedésre az, hogy a padlóban lévő rács elég nagy sebességgel engedi be a hideg levegőt, ami nehezen fordul be a rack alja felé. A gyakorlatban használt megoldás erre az, hogy a rack-ek általában 100mm-re a rácsok szintje felett kezdődnek.

Legmagasabb hőmérsékletű helyeket a meleg folyosón zöld foltok jelölik az adatközpont CFD szimuláció eredményei között
Legmagasabb hőmérsékletű helyeket a meleg folyosón zöld foltok jelölik

Továbbá érdekli őket, hogy vannak-e alacsony sebességű zónák a meleg folyosón? Az ügyfelek általában nem mondják meg, hogy mit értenek alacsony sebesség alatt. Erre azt szoktam javasolni, hogy nézzük meg a 0.05 – 0.1m/s áramlási sebesség közötti területeket. A 0.1m/s azért ennyi, mert ez az a sebesség, amelyet az ember huzatként már érzékel. Ráadásul ezt az értéket alkalmazzák más szellőztető rendszerek tervezésekor is. A lenti ábrán a rack-ek között nincs ilyen zóna, ebből a szempontból a telepítés rendben van.

Alacsony sebességű zónák a meleg folyosón, a rack-ek között nincs ilyen
Alacsony sebességű zónák a meleg folyosón, a rack-ek között nincs ilyen

Hideg odali szerver hőmérséklet és a klímák által ellátott terület

Hideg oldali hőmérséklet az 1. rack sorban
Hideg oldali hőmérséklet az 1. rack sorban
Azt is meg szoktam mutatni, hogy milyen a rack-ek hideg oldalán a hőmérséklet eloszlás. Ehhez egy elég szűkre vett hőmérséklet skálát (25°C cél hőmérséklet esetén 24°C – 26°C-ot) használva jól be lehet mutatni, melyik szerver esetén van a túlmelegedésnek legnagyobb esélye. Ennek eredménye összecseng a fentebb bemutatott magasabb hőmérsékletű zónák helyeivel, és a kétféle eredmény bemutatási módszer hatékonyan használható arra, hogy a lehetséges módosítási irányokat feltérképezzük.
Hideg oldali hőmérséklet a 2. rack sorban
Hideg oldali hőmérséklet a 2. rack sorban
Hideg oldali hőmérséklet a 3. rack sorban
Hideg oldali hőmérséklet a 3. rack sorban
Áramvonalak mutatják melyik klíma a szerverterem melyik részét látja el
Áramvonalak mutatják melyik klíma a szerverterem melyik részét látja el
És végül ami még fontos nekik az az, hogy melyik CRAH a szerverterem melyik részét látja el hideg levegővel.

Ezt pedig az áramvonalak tudják jól szemléltetni. Minden klímából kilépő áramvonalat más színnel jelölök, ez pedig szépen kiadja az egyes klímák által lefedett területet.

A klímával kapcsolatban mérni szoktam a hűtést végző térfogat átlaghőmérsékletét is. A CRAH-ok közül a legmagasabb hőmérsékletű az, amelynek a valóságban a legnagyobb teljesítményt kell kiadnia magából, hogy tartani tudja a hideg folyosóra beállított cél hőmérsékletet. Érdemes tehát megnézni, hogy vajon ezt mi okozza és például a szerverterem átrendezésével, a rack-ekre megadott teljesítmény korlátok átgondolásával javítható-e a helyzet.

Az adatközpont kontroll stratégiájának szimulációja

Előfordul, hogy egy ügyfél annyira bele akar menni a részletekbe, hogy a szerverterem hőmérséklet kontroll stratégiájának működését is le akarja ellenőriztetni. A kontroll stratégia annyit jelent, hogy a szerverterem meleg folyosóján elhelyezett hőmérséklet jeladók alapján szabályozzák a csoportba rendezett klímaberendezésekbe áramló hideg víz mennyiségét, azaz a hűtési teljesítményt.

A kontroll stratégia szimulációja fontos lehet akkor, amikor az ügyfél tudni szeretné, a hűtőrendszer hogyan viselkedik egy vészhelyzet esetén. Vészhelyzet akkor fordulhat elő, amikor egy CRAH működése leáll. Azért, hogy a szerverek elszenesedése elkerülhető legyen, a kieső hűtési teljesítményt a többi működő klímának kell pótolnia. Ha egy hőmérséklet szenzor a meleg folyosónak a leállás által érintett szakaszán található, akkor ez a szenzor érzékelni fogja a megnövekedett levegő hőmérsékletet. A nagyobb hőmérsékletet látva a vezérlő rendszer beavatkozik, és megemeli az érintett CRAH csoport hűtési teljesítményét.

CFD szempontból nézve a kontroll stratégia működésének vizsgálatához először le kell szimulálni a leállt CRAH miatt kialakult hőmérséklet eloszlást. Várható, hogy az érintett területen lévő rack-ek hőmérséklete emelkedik. Abban az esetben, ha az ügyfél jó helyre tervezte a hőmérséklet szenzorokat, a szimulációban ezek közül egy vagy több érzékelni fogja a meleg folyosón a tervezettnél magasabb hőmérsékletet.

A szimulációban lévő hőmérséklet szenzorok adatai tehát mutatnak eltérést a cél meleg folyosó hőmérsékletéhez képest. Ebből tudjuk, hogy melyik CRAH csoport hűtési teljesítményét kell növelni. A feladat annyi, hogy a módosított CRAH hűtési teljesítményekkel újra le kell futtatni a szimulációt.

A különböző részletességű és bonyolultságú szimulációknak mind megvan a helye és ideje a tervezési folyamat során. Szivárgással vagy anélkül, EnergyStar görbével vagy az egyszerű hőtani egyensúllyal készített adatközpont CFD szimuláció az ügyfél minden kérdésére válaszolni tud.

Dr Dúl Róbert

Top