Kezdőlap / Portfolio / Kiállítottunk az Engineering Simulation Show-n Angliában

Kiállítottunk az Engineering Simulation Show-n Angliában

Kiállítottunk az Engineering Simulation Show-n Angliában

A világ legelső és egyben legrégebbi, még fennmaradt körfűtőházában rendezték meg 2015-ben az Engineering Simulation Show nevű mérnöki szimulációs kiállítást Derby-ben, az Egyesült Királyságban, ahol a CRADLE Europe-pal közös standon mi is kiállítottunk.

Két érdekes dolgot szeretnék kiemelni a rengeteg látnivalóból.

Az egyik, hogy több cégnél is kiállítottak a virtuális valósággal kapcsolatos, igen látványos fejlesztéseket. Láttunk olyat, hogy egy diák egy Tesla Model S belterét vizsgálta a virtuális térben, benézett az ablakon, megnézte a műszerfalat.

38_ess_4
Egy látogató a Tesla Model S belterének virtuális valóságát vizsgálja

A másik standon az egyik nagy szoftverfejlesztő egy videót mutatott arról, ahogyan a virtuális térben egy repülőgép vázat járnak be a tervezők, nagyítva, mozgatva, működtetve az egyes részegységeket. Nagyon érdekes volt látni, hogy már akár egy kiállításra is ki tudnak hozni olyan rendszert, amely képes a virtuális valóság bemutatására.

A másik érdekesség a kiállításhoz kapcsolódó előadások között volt hallható. Előadott a Mondeléz élelmiszeripari konszern két munkatársa és azt taglalták, hogy a csokoládé, mint anyag kezelése milyen mennyiségű és milyen bonyolultságú mérnöki feladatot jelent. A csokigyártás problémái rögtön ott kezdődnek, hogy az alapanyag nem-newtoni folyadék, ráadásul mindig vannak benne szemcsék is.

A csokoládé viszkozitását az alakváltozási sebesség függvényében határozzák meg, és a függvény alakja nagyon hasonló a műanyagok képlékeny sajtolásánál alkalmazott függvény alakjához. A képen a vízszintes vonal a Golden Syrup (melasz/keményítő szirup) viszkozitását mutatja összehasonlítási alapként, amely az alakváltozási sebesség növelésével állandó marad, tehát newtoni folyadékként viselkedik.

A csokoládé viszkozitása az alakváltozási sebesség függvényében, a vízszintes vonal a Golden Syrup viszkozitása
A csokoládé viszkozitása az alakváltozási sebesség függvényében,
a vízszintes vonal a Golden Syrup viszkozitása

Ha ez nem biztosítana elég kihívást a CFD mérnökök számára, akkor ott vannak még olyan problémák, mint a Cadbury Cream Egg csokitojás esete az öntőformával.

A csoki viszkozitásának hőmérsékletfüggése miatt az öntőszerszámot temperálni kell – tisztára mint az alumínium hengerfej öntésénél – és ha a sokfészkes szerszámban nem egyenletes a hőmérséklet, a csoki vagy túl hamar dermed meg, vagy meg sem szilárdul az öntési idő végére.

A Cadbury csokitojás esete a temperált öntőformával
A Cadbury csokitojás esete a temperált öntőformával

Az már szinte kifejezetten egyszerű feladatnak tűnik, hogy a cégnél dolgozó CFD mérnökök a gyártást és csomagolást követő tárolás során a raktárban uralkodó hőmérséklet egyenletességét is szimuláció segítségével ellenőrzik a raktár tervezésekor.

A CFD szimulációt a raktárak hőmérséklet eloszlásának vizsgálatához is használják
A CFD szimulációt a raktárak hőmérséklet eloszlásának vizsgálatához is használják

Dr. Dúl Róbert

Top